Kruche ciasteczka z kremem czekoladowym

Składniki:
Składniki na ciasto:
2 szklanki maki pszennej 
1/2 szklanki cukru pudru
1 kostka masła
4 żółtka
szczypta soli

Składniki na krem czekoladowy:
1 szklanka mleka 
1 budyń śmietankowy
1 łyżka cukru
1/2 kostki masła
50 g roztopionej gorzkiej czekolady
2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
kilka kropel wódki

Dodatkowo:
cukier puder



Przygotowanie:
Ciasto
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie i wyrobić na gładkie ciasto. Gdyby było luźne, należy podsypać mąką.  Z ciasta uformować kulę, owinąć ją w folię i umieścić w lodówce na 30 minut. Schłodzone ciasto ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm. Dowolnymi foremkami wycinać ciasteczka (ważne, by były jednakowej wielkości - po upieczeniu będą składane). Wykrojone ciastka ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce. Piec w temp. 180 °C z termoobiegiem przez 8-10 min.

Krem czekoladowy
Z mleka, sproszkowanego budyniu i cukru ugotować budyń. Ugotowany schłodzić. Masło utrzeć na puch. Dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu i cały czas ucierać. Następnie cienkim strumieniem wlewać ostudzoną roztopioną gorzką czekoladę. Na koniec wsypać orzechy i wlać alkohol. Lekko zamieszać. 

Upieczone ciasteczka przekładać kremem. Po złożeniu posypać je cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.


1 komentarz: