(tortownica ⌀ 28 cm)
Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę czekoladową:
1,5 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
1 łyżka cukru
3/4 kostki masła
100 g roztopionej gorzkiej czekolady
garść drobno posiekanych orzechów włoskich
Składniki na masę straciatella z borówkami
250 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 galaretka przezroczysta
3/4 szklanki świeżych borówek amerykańskich
garść startej gorzkiej czekolady
Składniki na warstwę malinową:
2 szklanki świeżych malin
2 galaretki malinowe
Składniki na masę malinową:
1,5 szklanki jogurtu naturalnego (400 ml)
1 łyżka cukru pudru
1 galaretka malinowa
1 łyżka żelatyny
Składniki na masę śmietanową:
250 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
Przygotowanie:
Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Cały czas mieszając, wsypywać cukier i dodawać po jednym żółtku. Pod koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie zamieszać łyżką. Wylać na wyłożoną pergaminem tortownicę. Piec w temp. 160-180 °C ok. 30 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na trzy blaty.
Masa czekoladowa
Z mleka, sproszkowanego budyniu i cukru ugotować budyń. Gotowy budyń należy schłodzić. Masło utrzeć na puch. Dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu i cały czas ucierać. Następnie cienkim strumieniem wlewać ostudzoną roztopioną gorzką czekoladę. Na koniec wsypać orzechy i całość lekko zamieszać.
Masa straciatella z borówkami
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki przegotowanej wody. Dokładnie rozmieszać i odstawić do momentu, aż zacznie tężeć. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodawać partiami serek mascarpone i dalej ucierać. Pod koniec cienkim strumieniem wlać jeszcze płynną galaretkę. Masę delikatnie wymieszać. Dodać borówki i czekoladę. Zamieszać łyżką.
Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody. Dodać do nich maliny. Odstawić do momentu, aż galaretka zacznie tężeć.
Masa malinowa
Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki przegotowanej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do momentu, aż zacznie tężeć. Jogurt utrzeć mikserem z cukrem pudrem. Wlać cienkim strumieniem tężejącą galaretkę i ucierać minutę na wysokich obrotach.
Masa śmietanowa
Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach ciepłej wody. Powinna być płynna i ostudzona. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodawać partiami serek mascarpone i dalej ucierać. Pod koniec cienkim strumieniem wlać rozpuszczoną żelatynę. Masę delikatnie wymieszać.
Przełożenie:
biszkopt - masa czekoladowa - masa straciatella - biszkopt - maliny w galaretce - masa malinowa - masa śmietanowa - biszkopt
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Cały czas mieszając, wsypywać cukier i dodawać po jednym żółtku. Pod koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie zamieszać łyżką. Wylać na wyłożoną pergaminem tortownicę. Piec w temp. 160-180 °C ok. 30 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na trzy blaty.
Masa czekoladowa
Z mleka, sproszkowanego budyniu i cukru ugotować budyń. Gotowy budyń należy schłodzić. Masło utrzeć na puch. Dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu i cały czas ucierać. Następnie cienkim strumieniem wlewać ostudzoną roztopioną gorzką czekoladę. Na koniec wsypać orzechy i całość lekko zamieszać.
Masa straciatella z borówkami
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki przegotowanej wody. Dokładnie rozmieszać i odstawić do momentu, aż zacznie tężeć. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodawać partiami serek mascarpone i dalej ucierać. Pod koniec cienkim strumieniem wlać jeszcze płynną galaretkę. Masę delikatnie wymieszać. Dodać borówki i czekoladę. Zamieszać łyżką.
Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody. Dodać do nich maliny. Odstawić do momentu, aż galaretka zacznie tężeć.
Masa malinowa
Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki przegotowanej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do momentu, aż zacznie tężeć. Jogurt utrzeć mikserem z cukrem pudrem. Wlać cienkim strumieniem tężejącą galaretkę i ucierać minutę na wysokich obrotach.
Masa śmietanowa
Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach ciepłej wody. Powinna być płynna i ostudzona. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodawać partiami serek mascarpone i dalej ucierać. Pod koniec cienkim strumieniem wlać rozpuszczoną żelatynę. Masę delikatnie wymieszać.
Przełożenie:
biszkopt - masa czekoladowa - masa straciatella - biszkopt - maliny w galaretce - masa malinowa - masa śmietanowa - biszkopt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz