Sałatka warstwowa z ryżem i tuńczykiem

 Składniki:
1 woreczek ryżu
1 duża cebula
1 puszka tuńczyka w oleju
1 puszka czerwonej fasoli
4 jajka
150 g żółtego sera 
1 pęczek szczypiorku
majonez
pieprz, sól

Przygotowanie:
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Rybę osączyć z zalewy i rozdrobnić. Jajka ugotować na twardo. Po ugotowaniu oddzielić białka od żółtek, a następnie zetrzeć je osobno na tarce (drobne oczka). Cebulę pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać.

Sałatkę układać warstwami w szklanej salaterce:
ryż - majonez - cebula (posolić) - tuńczyk - majonez - czerwona fasola - majonez - ser żółty - majonez - starte białka - majonez - na środku starte żółtka, a dookoła nich szczypiorek

Warstwy majonezowe można do smaku doprawić pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz