(forma 24x35 cm)
Składniki na biszkopt migdałowy:
3 jaja
3 łyżki cukru kryształu
3 łyżki mąki pszennej tortowej
2 łyżki mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
szczypta soli
Składniki na biszkopt jasny:
3 jajka
3 łyżki cukru kryształu
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
szczypta soli
Składniki na biszkopt czekoladowy:
6 jajek
3/4 szklanki cukru kryształu
1 szklanka mąki pszennej tortowej
2 łyżki kakao
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
szczypta soli
Składniki na masę truskawkową:
700-800 g mrożonych truskawek
2 łyżki cukru
2 galaretki truskawkowe
Składniki na masę śmietanową:
1/2 l śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 galaretka truskawkowa
1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
kilka łyżek Nutelli
Przygotowanie:
Biszkopt migdałowy: żółtka oddzielić od białek. Białka z solą ubić mikserem na sztywno. Wsypać cukier i ubijać. Następnie dodać żółtka i krótko ucierać. Pod koniec wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz migdałami. Wlać olej. Delikatnie rozmieszać całość łyżką. Biszkopt wylać do formy wyłożonej pergaminem. Piec 15-20 min w temp. 170 °C z termoobiegiem.
Biszkopt jasny: przygotować dokładnie tak samo, jak biszkopt migdałowy.
Biszkopt czekoladowy: z podanych składników przygotować dokładnie tak samo, jak biszkopt migdałowy, tylko migdały zastąpić kakao. Upieczone, ostudzone ciasto przekroić na dwie części.
Truskawki z cukrem zagotować i zblendować. Do gorącej masy wsypać galaretki i wymieszać. Odstawić do momentu, aż masa zacznie tężeć.
Galaretkę wraz z żelatyną rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia i ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijać mikserem na wysokich obrotach. Dodać cukier puder, rozmieszać. Na koniec cienkim strumieniem wlać zimną galaretkę i krótko utrzeć.
Przełożenie:
biszkopt migdałowy - masa truskawkowa - biszkopt czekoladowy - masa śmietanowa (można zostawić 2 łyżki na dekorację wierzchu ciasta) - biszkopt czekoladowy - Nutella - biszkopt jasny
Biszkopt jasny: przygotować dokładnie tak samo, jak biszkopt migdałowy.
Biszkopt czekoladowy: z podanych składników przygotować dokładnie tak samo, jak biszkopt migdałowy, tylko migdały zastąpić kakao. Upieczone, ostudzone ciasto przekroić na dwie części.
Truskawki z cukrem zagotować i zblendować. Do gorącej masy wsypać galaretki i wymieszać. Odstawić do momentu, aż masa zacznie tężeć.
Galaretkę wraz z żelatyną rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia i ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijać mikserem na wysokich obrotach. Dodać cukier puder, rozmieszać. Na koniec cienkim strumieniem wlać zimną galaretkę i krótko utrzeć.
Przełożenie:
biszkopt migdałowy - masa truskawkowa - biszkopt czekoladowy - masa śmietanowa (można zostawić 2 łyżki na dekorację wierzchu ciasta) - biszkopt czekoladowy - Nutella - biszkopt jasny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz