1 kg łopatki wieprzowej lub szynki
30 dag pieczarek
2 cebule
2 średniej wielkości marchewki
1 pietruszka
1 świeża czerwona papryka
2 łyżki smalcu
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
3 ząbki czosnku
3-4 listki laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
ok. 1-1,5 l wody
sól, pieprz
Składniki na galuszkę:
200 g mąki pszennej 1/2 szklanki letniej wody 1 jajko1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso pokroić w grubą kostkę. Na patelni roztopić smalec. Na gorący wsypać zmieloną paprykę w proszku - ostrą i słodką. Cały czas mieszając, trzymać na ogniu, by papryka się "przegryzła" z tłuszczem. Na tę samą patelnię wrzucić pokrojone w piórka cebule. Trzymać na ogniu do zeszklenia. Następnie dodać mięso. Smażyć je do momentu, aż odparują wszystkie płyny. Pod koniec smażenia mięso oprószyć mąką. W oddzielnym garnku na maśle podsmażyć obrane i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Pieczarki wyłowić z tłuszczu do czystego naczynia. Do garnka, w którym smażyły się grzyby, wrzucić pokrojoną w plastry marchewkę i pietruszkę. Następnie dodać podsmażone z cebulą mięso, pokrojony w plasterki czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Całość zalać wodą tak, by zakryła wszystkie składniki. Trzymając gulasz na małym ogniu, doprowadzić do zagotowania. Mięso dusić przez ok. 1,5 godziny. Jeśli trzeba można podlać wodą. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w kostkę paprykę i usmażone pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Po zdjęciu z ognia do garnka z gulaszem przełożyć ugotowaną galuszkę.
Jajko roztrzepać z olejem, po czym dokładnie wymieszać z mąką, szczyptą soli oraz wodą. Ciasto powinno być luźne, ale nie za bardzo. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Kiedy woda będzie się gotować, ciasto należy przetrzeć przez grube sito lub tarkę z dużymi oczkami i wrzucać je do wrzątku. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, wyciągnąć je łyżką cedzakową na talerz.
Jajko roztrzepać z olejem, po czym dokładnie wymieszać z mąką, szczyptą soli oraz wodą. Ciasto powinno być luźne, ale nie za bardzo. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Kiedy woda będzie się gotować, ciasto należy przetrzeć przez grube sito lub tarkę z dużymi oczkami i wrzucać je do wrzątku. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, wyciągnąć je łyżką cedzakową na talerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz