Sezamowiec z porzeczkami

Składniki:
Składniki na kruche ciasto I:
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy

Glazura sezamowa:
200 g sezamu
2 łyżki płynnego miodu
10 dag margaryny
1/4 szklanki cukru kryształu

Pianka kokosowa:
6 białek
1/2 szklanki cukru kryształu
200 g wiórków kokosowych
1 mały słoiczek konfitury z czarnych porzeczek

Składniki na kruche ciasto II: 
20 dag mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
5 dag margaryny
2 żółtka
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1-2 łyżki kwaśnej śmietany

Glazura orzechowa: 
20 dag posiekanych orzechów włoskich 
10 dag margaryny
1/3 szklanki cukru kryształu
3 łyżki płynnego miodu

Składniki na masę adwokatową:
1/2 l mleka
1 budyń śmietankowy
3 łyżki cukru kryształu
3/4 kostka margaryny  
50 ml likieru (adwokat)

Składniki na masę chałwową:
1/3 szklanki cukru pudru
200 g chałwy sezamowej
1/2 kostki margaryny

Przygotowanie:
Mąkę zmieszaną z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia posiekać razem z margaryną oraz smalcem. Następnie dodać żółtka oraz śmietanę. Zagnieść ciasto. Kiedy będzie dobrze wyrobione, podzielić je na dwie części i wyłożyć nim dwie formy.

Składniki na glazurę sezamową umieścić w rondelku, wymieszać, zagotować, a następnie lekko przestudzić. Sezam rozłożyć równomiernie na jednym z placków. Piec w temp. 180 °C przez ok. 15 minut.

Białka przeznaczone do sporządzenia pianki kokosowej ubić na sztywno. Dodać cukier i dalej ubijać. Na koniec wsypać kokos i całość delikatnie zamieszać łyżką. Drugą część kruchego ciasta I  posmarować konfiturą porzeczkową. Na konfiturę wyłożyć ubitą pianę, którą należy dokładnie rozprowadzić. Piec ok. 15 min w temp. 180 °C. 

 Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść ciasto i wyłożyć nim dno kolejnej blaszki.

Wszystkie składniki na glazurę orzechową umieścić w rondelku i podgotować. Masę wyłożyć na kruche ciasto II i upiec.

Z mleka, cukru i budyniu w proszku ugotować budyń. Odstawić w zimne miejsce do ostygnięcia.

Aby przygotować masę chałwową, należy utrzeć 1/2 kostki margaryny z cukrem pudrem i dwiema łyżkami zimnego budyniu. Następnie dodać pokruszoną chałwę i krótko wymieszać.
Masa budyniowa powstanie poprzez utarcie margaryny z zimnym budyniem. Na koniec wlać alkohol.

Przełożenie:
ciasto II  z orzechami - masa  adwokatowa - ciasto I z pianką kokosową - masa chałwowa - ciasto I sezamem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz