Sałatka śledziowa z groszkiem


Składniki:
5-6 filetów śledziowych w oleju
1/2 puszki groszku konserwowego
3 jajka
1 duża cebula
1/2 pęczka koperku
3 łyżki majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu (typu greckiego)
1 łyżeczka musztardy delikatesowej
pieprz - do smaku
Przygotowanie:
Osączyć śledzie z zalewy i pokroić je na kawałki o szerokości ok. 2 cm. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ugotowane jajka pokroić w kostkę, groszek osączyć z zalewy, a koperek drobno posiekać. Przygotowane wcześniej składniki umieścić w jednej misie. Majonez, jogurt i musztardę wymieszać, by powstał jednolity sos. Sosem zalać składniki sałaty, po czym całość dokładnie wymieszać. Opcjonalnie można doprawić świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz