Dwukolorowe ciasto ucierane

Składniki:
8 jaj
2 kopiate szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru kryształu
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 kopiate łyżeczki kakao 
bakalie (żurawina, dowolne orzechy)
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie wsypać cukier i krótko ucierać. Dalej dodać żółtka. Ucierać 1-2 minuty. W dalszej części wlewać olej i dosypywać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto ucierać przez kilka minut na wolnych obrotach. 3/4 części ciasta wylać do wyłożonej pergaminem długiej formy keksowej. Do pozostałej części dosypać kakao i dokładnie wymieszać. Ciasto kakaowe wylać na ciasto jasne. Na koniec delikatnie ułożyć bakalie na wierzchu ciasta. Piec w temp. 180 °C przez ok. 40-50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz