Składniki:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
skórka otarta z jednej pomarańczy
sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Nie przerywając mieszania, dodawać po jednym żółtku. Następnie wlać sok z pomarańczy, wsypać obydwie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia oraz dodać startą skórkę. Całość miksować jeszcze około 3-5 minut. Na koniec dodać pianę z białek, którą należy delikatnie wymieszać razem z masą. Gotowym ciastem uzupełniać foremki do babeczek do 2/3 ich wysokości. Piec w temp. 170-180 °C. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu babeczki dobrze polać lukrem i posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz