Chałka drożdżowa

Składniki:
Składniki na bułkę:
3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
2 jajka
1 pełna szklanka ciepłego mleka
60 g świeżych drożdży
3 łyżki drobnego cukru kryształu
1/4 szklanki oleju
szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru kryształu
1 łyżeczka cukru waniliowego
50 g masła
Przygotowanie:
Z drożdży, jednej łyżki cukru, dwóch łyżek mąki i odrobiny ciepłego mleka przygotować rozczyn. Odstawić go do wyrośnięcia. 
Z masła, cukrów i mąki wyrobić ręcznie kruszonkę. Schłodzić ją w lodówce.
Kiedy rozczyn będzie gotowy, mąkę przesiać do dużej misy, dodać do niej rozczyn, roztrzepane jajka (odrobinę zostawić do posmarowania chałki), sól, olej, resztę cukru kryształu i mleka. Wszystkie składniki wymieszać razem drewnianą łyżką do połączenia składników. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. 
Po upływie pół godziny pomieszać ciasto i znów odstawić je do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do dużej keksówki (40 x 10) i odstawić na kwadrans, aby wyrosło. Bezpośrednio przed pieczeniem ciasto posmarować jajkiem i posypać przygotowaną kruszonką. Piec około 30-35 min. w temp. 170-180 °C z termoobiegiem. Po upieczeniu chałkę można przechowywać do kilku dni zawiniętą w folię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz