Składniki na biszkopt orzechowy:
7 jaj
3/4 szklanki drobnego cukru kryształu
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Ciasto kruchodrożdżowe z jabłkami:
4 żółtka
1 łyżka cukru pudru
40 g świeżych drożdży
3/4 kostki masła
2,5 mąki pszennej tortowej
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki bułki tartej
Masa:
1/2 l mleka
2 budynie śmietankowe
4 łyżki cukru
1 kostka masła
kieliszek likieru orzechowego
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Następnie wsypać cukier zmieszany z cukrem waniliowym, dodawać po jednym żółtku i delikatnie ucierać. Pod koniec ucierania wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz orzechami. Masę delikatnie zamieszać łyżką, po czym wylać na formę wyłożoną pergaminem. Piec w temp. 180 °C przez ok. 30 minut. Upieczone i zimne ciasto przekroić na dwa blaty.
Drożdże oraz cukier puder rozprowadzić ze śmietaną do całkowitego rozpuszczenia. Pozostawić na 10 minut. Następnie należy wyrabiać ciasto. Mąkę posiekać z masłem. Dalej dodać żółtka, sól i rozrobione w śmietanie drożdże. Zagnieść gładkie ciasto, które podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na dno wyłożonej pergaminem formy. Ciasto posypać bułką tartą i rozprowadzić na jego powierzchni starte na dużych oczkach tarki jabłka. Owoce posypać cynamonem i bułką tartą. Całość przykryć drugą częścią ciasta. Wierzch nakłuć widelcem. Piec w temp. 180 °C przez ok. 30-45 minut.
Budynie rozprowadzić w 3/4 szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem.Wlać zimną mieszankę budyniową. Budyń cały czas mieszać, aż zgęstnieje. Ugotowany budyń odstawić do przestygnięcia. Następnie masło (w temp. pokojowej) utrzeć z zimnym budyniem i alkoholem.
Przełożenie:
biszkopt orzechowy - 1/2 masy - ciasto kruchodrożdżowe z jabłkami - 1/2 masy - biszkopt orzechowy
Wierzch ciasta można posmarować cienką warstwą masy i posypać mielonymi orzechami włoskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz