Składniki na ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła
1 szklanka gęstej śmietany
1/2 szklanki cukru pudru
6 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki na różową piankę:
6 białek
3 łyżki cukru
3 kisiele truskawkowe
szczypta soli
Składniki na krem:
3 szklanki mleka
3 łyżki cukru kryształu
2 budynie śmietankowe
1 kostka masła
1 łyżka cukru pudru
1 kieliszek ajerkoniaku
Dodatkowo:
półlitrowy słoik wydrylowanych wiśni w syropie
cukier puder
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie. Wyrobić ręcznie gładkie, elastyczne ciasto, które należy podzielić na 6 części. Trzykrotnie należy rozwałkować po dwie porcje ciasta. Jedną z nich umieścić w wyłożonej pergaminem formie do pieczenia.
Białka podzielić po dwa do trzech mis. Pianka w ten sposób będzie ucierana trzykrotnie. Każde dwa białka ubić ze szczyptą soli, a następnie z łyżką cukru. Pod koniec ubijania wsypać 1 kisiel i delikatnie ucierać przez krótką chwilę. Piankę wyłożyć na rozłożone w blaszce ciasto. Na piance ułożyć dobrze odciśnięte wiśnie. Całość przykryć drugim płatem ciasta. Wierzch nakłuć widelcem. Piec w temp. 180 °C przez ok. 25 minut. W ten sposób powinny zostać upieczone 3 placki.
2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozprowadzić budynie. Do gotującego się mleka wlać zimny rozczyn budyniowy. Cały czas mieszając, oprowadzić do wrzenia. Ugotowany budyń ostudzić.
Utrzeć masło z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu. Masę ucierać do uzyskania puszystego kremu. Pod koniec dodać ajerkoniak i ponownie wymieszać.
Przełożenie:
ciasto - 1/2 kremu - ciasto - 1/2 kremu - ciasto - cukier puder
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz