6 jaj
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
1/2 kg mąki pszennej tortowej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu rumowego
ulubiona kompozycja bakalii ( u mnie 1/2 szklanki migdałów, orzechów włoskich, rodzynek, żurawiny, garść kandyzowanej skórki pomarańczowej, śliwek kandyzowanych)
1 mały słoik wiśni z kompotu (wydrylowane i odciśnięte z soku)
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Margarynę utrzeć razem z cukrem na puszystą masę. W trakcie ucierania dodawać po jednym żółtku. Następnie do masy dodać śmietanę oraz aromat. Na koniec wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dalej ucierać. W ten sposób powstanie gęsta masa, do której należy dodać ubite wcześniej białka i bakalie oraz wiśnie. Pianę delikatnie połączyć z masą za pomocą drewnianej łyżki. Gotowe ciasto wyłożyć do wyłożonej pergaminem dużej keksówki.
Piec w temp. 170-180 °C przez ok. 50-60 minut. Dobrze upieczony keks powinien na środku pęknąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz