Styropian

Składniki (forma o wymiarach 35 x 24 cm):

Składniki na kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny
5 żółtek
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany

Składniki na masę śmietanową:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru kryształu
3 duże śmietany 18%
3 budynie śmietankowe
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
1 słoiczek gęstej konfitury z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
Mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia posiekać z margaryną. Następnie dodać żółtka i śmietanę. Wyrobić gładkie ciasto, które podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i wyłożyć nią dno wyłożonej pergaminem formy. Na wierzch ciasta wyłożyć cały słoik konfitury i dokładnie rozsmarować. 

Białka ubić wraz z cukrem. Następnie stopniowo dodawać śmietanę, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać na ciasto. Na masę zetrzeć drugą część ciasta (na tarce o dużych oczkach). Ciasto piec ok. 45-50 minut w temp. 170 °C. Po upieczeniu ciasto przynajmniej przez godzinę powinno pozostać w piekarniku, aby nie opadło.

1 komentarz: