Składniki:
(forma o wymiarach 24 x 37 cm):
Składniki na ciasto:
1 kostka masła
1/2 kg mąki krupczatki
1/2 mąki pszennej tortowej
5 jaj
40 dag miodu
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki cukru kryształu
1 cukier waniliowy
3 kopiate łyżeczki przyprawy do piernika
Składniki na poncz:
2/3 szklanki czarnej herbaty
1/3 szklanki rumu
Dodatkowo:
opakowanie marmolady lub słoik powideł
Składniki na masę grysikową:
4 szklanki mleka
12 czubatych łyżek kaszy manny
1/2 szklanki cukru kryształu
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 kostki masła
Przygotowanie:
W
garnku roztopić masło z miodem, cukrem i cukrem waniliowym. Po
przestudzeniu dodać całe jajka, przyprawę do piernika oraz obydwie
mąki zmieszane z sodą. Ciasto dokładnie wymieszać łyżką, a na koniec
można ręką. Gotowe ciasto (lepkie i gęste) posypać z wierzchu mąką,
przykryć szczelnie folią i odstawić na dwa tygodnie do lodówki.
Po
upływie wspomnianego czasu wyjąć ciasto z lodówki (jest ono dość
twarde - takie ma być). Wyrobić je na stolnicy, dzieląc na 4-5 części. Każdą z nich
cienko rozwałkować i piec w temp. 160 °C przez ok. 10 minut - do
uzyskania złotego koloru. Ciasto podczas pieczenia powinno pięknie
wyrosnąć, dlatego warto blaty piec na dużej formie.
Trzy szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozprowadzić kaszę mannę, po czym wlać ją na gotujące się mleko. Całość cały czas dokładnie mieszać, aż do chwili uzyskania gęstej masy. Wówczas gorącą masę zdjąć z ognia i wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, a następnie dodać po łyżce ugotowanej kaszy. W dalszym ciągu ucierać do uzyskania puszystego kremu.
Zaparzyć herbatę. Dolać do niej rum.
Przestudzone blaty przed przełożeniem z dwóch stron należy solidnie skropić ponczem.
Przełożenie:
ciasto - marmolada - ciasto - masa - ciasto - marmolada - ciasto - masa - ciasto - masa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz