Piernik dwutygodniowy z masą grysikową

Składniki:
(forma o wymiarach 24 x 37 cm):

Składniki na ciasto:
1 kostka masła
1/2 kg mąki krupczatki
1/2 mąki pszennej tortowej
5 jaj
40 dag miodu
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki cukru kryształu
1 cukier waniliowy
3 kopiate łyżeczki przyprawy do piernika

Składniki na poncz: 
2/3 szklanki czarnej herbaty
1/3 szklanki rumu

Dodatkowo: 
opakowanie marmolady lub słoik powideł


Składniki na masę grysikową:
4 szklanki mleka 
12 czubatych łyżek kaszy manny
1/2 szklanki cukru kryształu
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 kostki masła

Przygotowanie:

W garnku roztopić masło z miodem, cukrem i cukrem waniliowym. Po przestudzeniu dodać całe jajka, przyprawę do piernika oraz obydwie mąki zmieszane z sodą. Ciasto dokładnie wymieszać łyżką, a na koniec można ręką. Gotowe ciasto (lepkie i gęste) posypać z wierzchu mąką, przykryć szczelnie folią i odstawić na dwa tygodnie do lodówki.

Po upływie wspomnianego czasu wyjąć ciasto z lodówki (jest ono dość twarde - takie ma być). Wyrobić je na stolnicy, dzieląc na 4-5 części. Każdą z nich cienko rozwałkować i piec w temp. 160 °C przez ok. 10 minut - do uzyskania złotego koloru. Ciasto podczas pieczenia powinno pięknie wyrosnąć, dlatego warto blaty piec na dużej formie. 

Trzy szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozprowadzić kaszę mannę, po czym wlać ją na gotujące się mleko. Całość cały czas dokładnie mieszać, aż do chwili uzyskania gęstej masy. Wówczas gorącą masę zdjąć z ognia i wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, a następnie dodać po łyżce ugotowanej kaszy. W dalszym ciągu ucierać do uzyskania puszystego kremu.

Zaparzyć herbatę. Dolać do niej rum.  
Przestudzone blaty przed przełożeniem z dwóch stron należy solidnie skropić ponczem.

Przełożenie:
ciasto - marmolada - ciasto - masa - ciasto - marmolada - ciasto - masa - ciasto - masa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz