Makówki

Składniki:
Składniki na makaron:
1,5 szklanki mąki
2 żółtka
ok. 1/2 szklanki letniej wody
szczypta soli

Składniki na mak:
100-150 g maku
2-3 łyżki płynnego miodu
1 łyżka masła

rodzynki - wedle uznania
orzechy włoskie - wedle uznania
płatki migdałowe - wedle uznania
suszona żurawina - wedle uznania
kandyzowana skórka pomarańczowa - do dekoracji

Przygotowanie:
W mące zrobić wgłębienie. Wbić do niego żółtka i wlewać powoli wodę. Ciasto posolić i zarobić jak na makaron. Po uzyskaniu jednolitej masy ciasto wyrobić i cienko rozwałkować na dobrze podsypanej mąką stolnicy. Ciasto pociąć na paski o szerokości ok. 2 cm. Paski cienko pokroić. Ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić.

Mak sparzyć i trzykrotnie zmielić w maszynce. Na patelni rozgrzać masło. Na masło wrzucić rodzynki i migdały, krótko podsmażać. Dodać miód, resztę bakalii oraz mak. Całość kilka minut trzymać na małym ogniu, cały czas mieszając. Tak przygotowany mak wymieszać z makronem. 

Danie podawać na zimno lub ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz