Ciasto z ptasim mleczkiem

Składniki:
(forma o wymiarach 35 x 24 cm)

Składniki na ciasto czekoladowe:
5 jaj
5 łyżek cukru kryształu
3 łyżki mąki pszennej tortowej
2 łyżki oleju
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na ciasto bakaliowe:
6 jaj
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
3/4 szklanki rodzynek
4 pokruszone biszkopty lub herbatniki
3/4 szklanki cukru kryształu
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:
1/2 l mleka 
1 budyń śmietankowy
3 łyżki cukru kryształu
1 kostka masła 
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
50 ml gęstego likieru kawowego

Dodatkowo:
2 pomarańczowe galaretki 
1 opakowanie ptasiego mleczka


Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę. Dalej ubijając, dodawać po kolei cukier, żółtka, mąkę zmieszaną z  kakao i proszkiem do pieczenia oraz olej. Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec w temp. 180°C przez 25 minut.

Białka  oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, w trakcie ubijania, dodawać cukier i żółtka. Krótko ucierać, a na koniec dodać resztę składników. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem formę. Piec w temp. 180 °C przez około 30 minut.

Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i odstawić je w chłodne miejsce, by lekko stężały. 

Na mleku z dodatkiem cukru ugotować budyń. Gotowy należy ostudzić. Kawę zalać odrobiną wrzącej wody tak, by się rozpuściła. Masło utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać do niego zimny budyń i dalej ucierać. Na koniec wlać kawę i likier. Całość dokładnie wymieszać. 

Przełożenie ciasta:
ciasto czekoladowe - 1/2 masy - ptasie mleczko ułożyć w rzędach, a przestrzeń między pasami zalać galaretką - 1/2 masy - ciasto bakaliowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz