(forma o wymiarach 35 x 24 cm)
Składniki na ciasto czekoladowe:
5 jaj
5 łyżek cukru kryształu
3 łyżki mąki pszennej tortowej
2 łyżki oleju
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na ciasto bakaliowe:
6 jaj
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
3/4 szklanki rodzynek
4 pokruszone biszkopty lub herbatniki
3/4 szklanki cukru kryształu
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
1/2 l mleka
1 budyń śmietankowy
3 łyżki cukru kryształu
1 kostka masła
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
50 ml gęstego likieru kawowego
Dodatkowo:
2 pomarańczowe galaretki
1 opakowanie ptasiego mleczka
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę. Dalej ubijając, dodawać po kolei cukier, żółtka, mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz olej. Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec w temp. 180°C przez 25 minut.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, w trakcie ubijania, dodawać cukier i żółtka. Krótko ucierać, a na koniec dodać resztę składników. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem formę. Piec w temp. 180 °C przez około 30 minut.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i odstawić je w chłodne miejsce, by lekko stężały.
Na mleku z dodatkiem cukru ugotować budyń. Gotowy należy ostudzić. Kawę zalać odrobiną wrzącej wody tak, by się rozpuściła. Masło utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać do niego zimny budyń i dalej ucierać. Na koniec wlać kawę i likier. Całość dokładnie wymieszać.
Przełożenie ciasta:
ciasto czekoladowe - 1/2 masy - ptasie mleczko ułożyć w rzędach, a przestrzeń między pasami zalać galaretką - 1/2 masy - ciasto bakaliowe
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, w trakcie ubijania, dodawać cukier i żółtka. Krótko ucierać, a na koniec dodać resztę składników. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem formę. Piec w temp. 180 °C przez około 30 minut.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i odstawić je w chłodne miejsce, by lekko stężały.
Na mleku z dodatkiem cukru ugotować budyń. Gotowy należy ostudzić. Kawę zalać odrobiną wrzącej wody tak, by się rozpuściła. Masło utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać do niego zimny budyń i dalej ucierać. Na koniec wlać kawę i likier. Całość dokładnie wymieszać.
Przełożenie ciasta:
ciasto czekoladowe - 1/2 masy - ptasie mleczko ułożyć w rzędach, a przestrzeń między pasami zalać galaretką - 1/2 masy - ciasto bakaliowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz