Bałabuch

Składniki:
Składniki na ciasto:
40 dag mąki pszennej
2 płaskie łyżki cukru
1 niepełna szklanka mleka
80 g masła
2 jajka
1 żółtko
40 g drożdży 
sól

Składniki na farsz:
60-70 dag ugotowanych ziemniaków
25 dag białego sera
1 torebka kaszy gryczanej
2 cebule
1 jajo
masło
sól, pieprz

Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć w misie, dokładnie roztrzepać z cukrem, dwiema łyżkami mąki oraz połową ciepłego mleka. Tak przygotowany rozczyn, przykryty ściereczką odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut. 

Następnie masło roztopić i przestudzić. Do pozostałej mąki dodać jajka i żółtko, pozostałe mleko, wyrośnięty rozczyn oraz sól. Dobrze wyrobić ręką ciasto. Kiedy będzie odstawać od ręki, powoli wlać przestudzone masło i wyrabiać dalej. Tak przygotowane ciasto (powinno być gładkie i lśniące) podsypać mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę.

Ugotowane ziemniaki utłuc. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Cebule pokroić w drobną kostkę i  zeszklić na maśle. Dodać ugotowaną kaszę, po czym całość kilka minut podsmażyć. Kaszę wymieszać z ziemniakami i serem, dodać jajo i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz rozprowadzić na cieście.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować. Jednym płatem  wyłożyć dno nasmarowanej masłem blaszki (u mnie keksówka) w taki sposób, aby ciasto dosięgało 1/3 wysokości brzegów.
Drugą częścią rozwałkowanego ciasta przykryć wyłożony farsz. Dokładnie docisnąć, zlepić brzegi obu placków i nakłuć widelcem wierzch. Wierzch bałabucha można udekorować resztkami z ciasta. Odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 180-200 °C z termoobiegiem przez 50 minut.

Po upieczeniu bałabuch pokroić na porcje i podawać na gorąco.
 

2 komentarze: