Najlepsza pizza domowa

Składniki:
Składniki na ciasto:
6 szklanek mąki pszennej 
2 szklanki mleka
50 g drożdży
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
4 łyżki oliwy

Dodatkowo:
1 słoik passaty pomidorowej z ziołami (700 g)
oregano
40 dag sera mozarella
ulubione dodatki: salami, kiełbasa, szynka, tuńczyk, kukurydza, kiszone ogórki, cebula, pomidor, papryka, ananas itp. - wedle uznania
ketchup/sos czosnkowy

Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić wraz z cukrem w szklance mleka. Do dużej misy wsypać mąkę, dodać sól i jajko. Do mąki wlewać cienkim strumieniem mleko z drożdżami, a następnie dolać oliwę. Całość wyrabiać ręką lub za pomocą robota. W trakcie wyrabiania dolewać drugą szklankę mleka. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie, elastyczne, odchodzące od ręki. 
Ciasto pozostawić w wysokim naczyniu, nakryć bawełnianą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 50-60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i podzielić na porcje. 
 Każdy kawałek ciasta dobrze wyrobić w rękach lub rozwałkować, po czym ułożyć na formie. Każdy gotowy kawałek pizzy posmarować sosem pomidorowym i posypać oregano. Następnie komponować ulubione smaki pizzy, dobierając ulubione dodatki. Piec około 15 minut w temp. 200 °C. Na 3-4 min przed końcem pieczenia pizzę wyjąć z piekarnika i obficie posypać na całej powierzchni serem. Upieczoną i gorącą pizzę serwować z ulubionym sosem lub ketchupem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz