Sałatka "Leśna polana"


Składniki:
1 duży słoik marynowanych pieczarek
duży pęczek natki pietruszki
4 średniej wielkości marchewki
4 duże ziemniaki
4 ogórki kiszone
1 podwójna pierś z kurczaka
100 g żółtego sera
majonez
pieprz
olej
dowolne przyprawy do kurczaka


Przygotowanie:
Przed przystąpieniem do przygotowywania sałatki należy znaleźć tortownicę lub garnek o średnicy ok. 20 cm. Naczynie dokładnie wyłożyć folią spożywczą. Składniki na sałatkę układa się warstwowo, a kolejne warstwy dokładnie dociska łyżką. Dzięki temu sałatka będzie się dobrze trzymać i pięknie zaprezentuje się na stole. 
Najpierw należy ułożyć warstwę pieczarek odwróconych nóżkami do góry. Zamiast pieczarek mogą być inne marynowane grzyby. Pieczarki obficie posypać posiekaną natką pietruszki. Następnie ułożyć wcześniej ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki, które dokładnie trzeba posmarować majonezem. Całość posypać świeżo zmielonym pieprzem.  Kolejną warstwę stanowi usmażone wcześniej i pokrojone w kostkę mięso (osobiście filet smażyłam doprawiając solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa). Warstwę z kurczaka posmarować majonezem i posypać pieprzem. Następnie ułożyć pokrojone wcześniej w kostkę i odciśnięte z nadmiaru soku ogórki. Na ogórki wyłożyć ugotowaną uprzednio i pokrojoną w paski marchewkę. Warstwę posmarować majonezem i posypać startym na tarce o dużych oczkach serem. Wierzch sałatki przykryć folią, po czym odstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem należy odwinąć folię, a na wierzch naczynia położyć talerz, na którym ma znajdować się sałatkowy tort. Szybkim ruchem odwrócić tortownicę do góry dnem. Delikatnie zdjąć naczynie i odwinąć folię. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz