Składniki:
5 jaj
3 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 łyżki kakao
1 łyżka cynamonu
1 łyżka sody oczyszczonej
1 kg jabłek
2 garście orzechów włoskich
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywno, po czym dodać je do utartej masy i delikatnie wymieszać. Następnie dodawać na przemian po trochę mąki zmieszanej z sodą i kakao. Cienkim strumieniem wlewać olej. Ciasto cały czas starannie ucierać na wolnych obrotach miksera, aż do wyczerpania składników. Pod koniec ucierania dodać cynamon, posiekane orzechy włoskie, a także obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Całość dokładnie wymieszać, wyłożyć na formę i piec ok. 1 godziny w temp. 180-200 °C.
też ostatnio robiłam :)
OdpowiedzUsuń