Składniki:
3-4 średniej wielkości cukinie (około 1 kg)
2-3 ziemniaki
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
1 litr rosołu lub bulionu warzywnego
2 łyżki masła
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
gałka muszkatołowa
szczypta curry i chili
sól, pieprz
Dodatkowo:
posiekana natka pietruszki
grzanki
orzeszki pinii/ pestki dyni
Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na patelni lub w garnku na rozgrzanym maśle. Kiedy cebula się zeszkli, dodać pokrojony w plastry czosnek, pokrojoną w kostkę cukinię (należy z niej wcześniej usunąć gniazda nasienne, ale nie obierać jej ze skóry) oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość od czasu do czasu mieszać, a w trakcie smażenia oprószyć solą. Warzywa smażyć około 5 minut. Kiedy nieco zmiękną, zalać je bulionem (lub przełożyć do garnka z gorącym bulionem). Zupę doprowadzić do wrzenia. Od tego momentu gotować ją na małym ogniu jeszcze przez około 15 minut. Zupę zdjąć z ognia, a następnie rozdrobnić blenderem. Garnek z zupą ponownie wstawić na mały ogień. Dodać jogurt i przyprawy, zamieszać i zagotować. Gorącą zupę przelać do misek/talerzy. Przed podaniem porcję ozdobić kleksem z jogurtu naturalnego, dodać grzanki, orzeszki pinii i natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz