Kruche babeczki z owocami

Składniki: 
Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g masła
2 łyżki cukru pudru 
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 żółtka 
1-2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Składniki na krem: 
2 niepełne szklanki mleka (400 ml)
2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki krupczatki
3 łyżki cukru kryształu
2 żółtka 
1 kostka masła
mały kieliszek ajerkoniaku

Dodatkowo:
marmolada

do dekoracji - świeże owoce (borówki, maliny, liście mięty, żelki itp.)

Przygotowanie:
Mąkę z solą  i proszkiem do pieczenia posiekać z masłem. Żółtka dokładnie roztrzepać z cukrami i połączyć z wyrabianym ciastem. Gdyby ciasto nie kleiło się, dodać śmietanę. Gotowe, gładkie ciasto rozwałkować i wykrawać krążki, którymi następnie należy wylepiać wnętrza foremek do babeczek. Foremki przełożyć do piekarnika i piec 15 minut w temp. 180 °C. Po upieczeniu i przestudzeniu babeczki wyjąć z foremek. 

Z mleka, żółtek, mąki i cukru ugotować tradycyjny budyń. Ugotowany odstawić  do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch. Partiami dodawać zimny budyń i cały czas ucierać. Na koniec wlać alkohol i ponownie utrzeć mikserem.

Na dno każdej babeczki nałożyć łyżeczką odrobinę marmolady. Następnie wyciskać ze szprycy masę. Każdą babeczkę dekorować wedle uznania ulubionymi owocami.

*Podana w przepisie ilość kremu wystarcza na podwójną porcję ciasta.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz