
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru kryształu
1/2 kostki margaryny
10 g drożdży
1 jajko
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
1 szklanka wody
200 g cukru pudru
300 g zmielonych orzechów włoskich
100 g bułki tartej
skórka otarta z jednej cytryny
2 garście żurawiny
1 garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
aromat rumowy
Dodatkowo:
1 jajko - do posmarowania strucli
cukier kryształ, cynamon
Przygotowanie:



Na posypanej mąką stolnicy należy cienko rozwałkować każdy kawałek ciasta na kształt prostokąta. Na wierzchu każdego z ciast równomiernie rozprowadzić nadzienie. Zostawić wolne brzegi, by lepiej zwinąć roladę. Wolne brzegi posmarować roztrzepanym jakiem, a następnie zwinąć rolady.
Strucle umieścić na wyłożonej pergaminem formie. Posmarować z wierzchu jajkiem, dekoracyjnie posypać cynamonem i cukrem. Piec w temp. 180°C przez ok. 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz