Krucha krajanka

Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki masła
2 żółtka
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru kryształu 

Dodatkowo: 
garść posiekanych orzechów włoskich
cukier kryształ
cynamon


 



Przygotowanie:

Z podanych składników wyrobić ręcznie ciasto. Następnie schłodzić je w lodówce przez ok. pół godziny. Schłodzone rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. Na całej powierzchni posypać grubym cukrem kryształem. Jedną połowę ciasta posypać cynamonem, a drugą - orzechami. Całość dokładnie docisnąć ręką tak, by orzechy i cukier "wbiły się" w ciasto. Tak przygotowane ciasto pokroić radełkiem najpierw w paski, a później w kwadraty. Piec w temp. 180 °C przez ok. 15-20 minut.

1 komentarz: