1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki masła
2 żółtka
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru kryształu
Dodatkowo:
garść posiekanych orzechów włoskich
cukier kryształ
cynamon
Przygotowanie:
Z podanych składników wyrobić ręcznie ciasto. Następnie schłodzić je w lodówce przez ok. pół godziny. Schłodzone rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. Na całej powierzchni posypać grubym cukrem kryształem. Jedną połowę ciasta posypać cynamonem, a drugą - orzechami. Całość dokładnie docisnąć ręką tak, by orzechy i cukier "wbiły się" w ciasto. Tak przygotowane ciasto pokroić radełkiem najpierw w paski, a później w kwadraty. Piec w temp. 180 °C przez ok. 15-20 minut.
Bardzo fajna propozycja. Kradnę przepis:)
OdpowiedzUsuń