Muffinki czekoladowe z wiśniami

Składniki:
2 szklanki mąki
2 jajka 
25 g masła
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
1/2 szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli 
1 szklanka wydrylowanych wiśni
Przygotowanie:
Masło oraz czekoladę rozpuścić, a następnie odstawić do przestudzenia. W misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, sodę. Do schłodzonej masy czekoladowej dodać jajka, jogurt oraz mleko. Całość dokładnie wymieszać trzepaczką. Składniki mokre stopniowo dodawać do suchych i wymieszać. 
Na koniec dodać wiśnie i ponownie wszystko zamieszać. Gotowym ciastem uzupełniać papilotki do 2/3 ich wysokości. Piec w temp. 180°C przez ok. 20-25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz