Składniki na ciasto czarno-białe:
8 jaj
1,5 szklanki cukru pudru
1,5 szklanki maki pszennej
1 szklanka oleju
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Składniki na wkładkę kokosową:
5 białek
1 szklanka cukru kryształu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150 g wiórków kokosowych
Składniki na masę:
1 puszka gruszek w syropie
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
1,5 kostki masła
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec wsypać cukier puder i dalej ucierać. Stopniowo dodawać po jednym żółtku. Zmieszaną mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia dodawać do masy. Masę cały czas należy mieszać. W trakcie ucierania wlewać cienkim strumieniem olej. Dobrze przygotowane ciasto bazowe powinno być gładkie. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednaj dodać kakao i wymieszać, zaś drugą pozostawić bez dodatków. Na formę wyłożoną pergaminem wylewać naprzemiennie ciasto jasne i ciemne. Piec przez ok. 30-40 minut w temp. 170 °C. Upieczone i ostudzone ciasto należy przekroić na dwie części.
Gruszki wyjąć z zalewy, osączyć i pokroić w plastry. Sok z gruszek uzupełnić 1/2 szklanki wody. Łącznie powinno powstać 0,5 l płynu. Odlać niepełną szklankę. Resztę zagotować. W zimnym soku rozprowadzić budyń z mąką ziemniaczaną. Ugotować budyń, który następnie odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Podczas miksowania dodawać zimną śmietanę oraz po łyżce zimnego budyniu. Utrzeć jednolity, gładki krem.
Z białek ubić pianę na sztywno. Dodać cukier i chwilkę ubijać na wolnych obrotach. Następnie wsypać wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto kokosowe wyłożyć na blaszkę i piec w temp. 180 °C ok. 30 minut.
Przełożenie:
blat czarno biały - 1/2 masy - powciskać połowę pokrojonych gruszek - wkładka kokosowa - 1/2 masy - reszta gruszek - blat czarno-biały
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz