Naleśniki z dżemem

Składniki:
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mleka
1 szklanka gazowanej wody mineralnej
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki cukru kryształu
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
olej do smażenia


Dodatkowo:
ulubiony dżem
cukier puder
sos owocowy
bita śmietana
świeże owoce 

Przygotowanie: 

Ciasto naleśnikowe
Do mleka wsypać przesianą mąkę pszenną. Następnie dodać sól, cukier kryształ i cukier waniliowy. Wbić jajko oraz wlać wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać trzepaczką lub mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji (nie może być grudek). Na rozgrzaną patelnię wlewać po kilka kropel oleju, a następnie chochelką wlewać ciasto naleśnikowe. Rozprowadzić je szybko po powierzchni patelni, smażyć z dwóch stron. Usmażone naleśniki przekładać na talerz.
Naleśniki smarować dżemem i zwijać w rulon. Podawać z ulubionymi dodatkami - świeżymi owocami, bitą śmietaną, lodami itp. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz