Składniki na ciasto:
7 jaj
2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru kryształu
7 łyżek oleju
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
1/2 l mleka
1 budyń śmietankowy
3-4 łyżki cukru kryształu
1 kostka masła/margaryny
Warstwa z galaretką:
2 galaretki czerwone
ok. 1/2 kg świeżych truskawek
Przygotowanie:
Całe jajka należy ubić razem z cukrem na sztywno. Następnie do masy trzeba powoli wsypywać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewać olej. Gotowy biszkopt wylać do wyłożonej pergaminem formy lub tortownicy. Piec ok. 45 minut w temp. 160-180C. Upieczone i ostudzone ciasto należy przekroić na pół.
Na mleku (z dodatkiem cukru) ugotować budyń. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimny budyń utrzeć z kostką masła. W razie potrzeby dosłodzić odrobiną cukru pudru.
Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w ćwiartki. Dwie galaretki zalać 3 szklankami wrzącej, przegotowanej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do stężenia.
Przełożenie:
1/2 biszkoptu - masa budyniowa (zostawiamy 2-3 łyżki na posmarowanie wierzchu ciasta lub boków) - 1/2 biszkoptu - cienka warstwa masy - pokrojone truskawki - galaretka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz