Składniki (forma 23cmx40cm):
Składniki na biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru kryształu
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę śmietanową:
3 galaretki w dowolnych kolorach
3 galaretki zielone
3 szklanki jogurtu naturalnego
3/4 l śmietany 36 %
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
4 łyżki żelatyny
1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę, po czym, dodać cukier i żółtka. Masę dalej ubijać. Pod koniec wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt wylać na wyłożoną pergaminem formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 C przez ok. 30 minut.
Każdą z trzech kolorowych galaretek rozpuścić osobno w szklance wody. Odstawić do całkowitego stężenia, po czym pokroić je w kostkę. Galaretki zielone rozpuścić w 1 litrze wody i odstawić do momentu, aż zacznie tężeć.
Żelatynę rozpuścić w wodzie.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno. Dodać jogurt i rozpuszczoną (zimną) żelatynę. Na koniec dodać pokrojone w kostkę galaretki i lekko wymieszać. Masę wyłożyć na zimny biszkopt i wyrównać. Wierzch zalać tężejącą galaretką. Ciasto przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz