Wafel z mlekiem w proszku II

Składniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru kryształu
1 kostka margaryny
1,5 szklanki mleka w proszku
1 kopiata łyżka kakao
duża paczka wafli
 
Przygotowanie:
Margarynę roztopić w rondelku z mlekiem i cukrem kryształem. Całość gotować przez 5 minut. Następnie masę zdjąć z ognia i ostudzić. Do ciepłej masy wsypać mleko w proszku, po czym całość dokładnie i energicznie wymieszać, by nie było grudek. Masę podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao i tę część wymieszać. Obydwie masy ponownie odstawić do czasu, aż ostygną i lekko zgęstnieją. Po tym czasie smarować kolejne płaty wafla naprzemiennie masą białą oraz masą kakaową. Złożony wafel owinąć w folię lub papier, obciążyć z wierzchu deseczką i odstawić do całkowitego zastygnięcia masy w chłodne miejsce. Wafel jest najsmaczniejszy na drugi dzień, choć zwykle znika w mgnieniu oka:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz