Smakosz z owocami

Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
4 jajka
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru kryształu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki gęstej śmietany

Dodatkowo:
1-1,5 kg świeżych owoców (śliwki, czarna porzeczka, jabłka, brzoskwinie, itp.)
1-2 łyżki bułki tartej
1-2 łyżki cukru kryształu

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie i wyrobić rękoma do uzyskania jednolitej, gładkiej struktury. Następnie cisto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować. Jedną część ułożyć w wyłożonej pergaminem formie do pieczenia.
 
 
Tak przygotowane ciasto posypać bułką tartą. W dalszej części ułożyć warstwę owoców, które należy posypać cukrem. Całość przykryć drugą połową ciasta. Wierzch placka nakłuć na całej powierzchni widelcem. Piec 40-45 min. w temp. 180-200°C. Upieczone i schłodzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz