1 opakowanie ciasta francuskiego
200 g mrożonego szpinaku
100 g sera feta
200 g ulubionej wędliny (szynka)
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1 łyżka oleju
1 jajko
ziarna sezamu i siemienia lnianego
Sos czosnkowy:
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
papryka słodka w proszku
Szpinak podsmażyć na patelni z olejem do momentu odparowania nadmiaru wody. W trakcie smażenia doprawić solą i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Ciasto francuskie rozwinąć. Na cieście rozsmarować podsmażony szpinak, na który należy rozkruszyć ser feta. Następnie na tej warstwie układamy pokrojoną w drobną kostkę wędlinę. Zwinąć ciasto z farszem w rulon. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami. Roladę pokroić na plastry grubości około 15 mm i układać je na wyłożonej pergaminem blasze. Piec w temp. 200 °C przez około 15-18 minut.
Super pomysł, fajnie sprawdzą się jako przekąska na imprezie :)
OdpowiedzUsuń