Skubaniec porzeczkowy
Składniki:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny (250 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka cukru kryształu
5 jajek
ok. 500 g czarnych porzeczek
1 kopiata łyżka kakao
szczypta soli
Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę i siekamy ją z margaryną. Następnie dodajemy cukier puder, 5 żółtek, sól, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto.Odkrawamy 1/3 część ciasta i dodajemy do niej kakao, wyrabiamy. Ciasto ciemne i jasne wkładamy na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tatrą tortownicy (średnica 23 cm) ścieramy jasne ciasto i wyklejamy boki. Na cieście układamy porzeczki (garść zostawiamy). Z pięciu białek i szklanki cukru ubijamy sztywną pianę i wykładamy ją na porzeczkową warstwę.
Na warstwie z białek rozsypujemy pozostałe porzeczki i ścieramy ciasto ciemne. Piec. ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz