500 g filetów z łososia norweskiego ( 2 kawałki po ok. 250 g)
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 gałka sera mozarella
sól, pieprz
sok z cytryny
4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
3 łyżki płatków migdałowych
jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Umyte filety z łososia pozbawiamy skóry. Z obydwu stron skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na kilkanaście minut, aby ryba "przeszła" przyprawami. Ciasto francuskie dzielimy na dwie części.
Po bokach ciasto z dwu stron kroimy w pasy. Środek pozostawiamy bez nacięć. W kawałkach łososia nożem nacinamy kieszenie, w które wciskamy kawałki sera mozarella. Filety układamy na środku ciasta, posypujemy je z wierzchu startymi orzechami włoskimi i migdałami (odrobinę orzechów i migdałów zostawiamy do posypania ciasta). Paski ciasta zaplatamy na rybie w formie warkocza.Wierzch ciasta smarujemy jajkiem i posypujemy pozostałymi orzechami i migdałami. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 200 C.
Po bokach ciasto z dwu stron kroimy w pasy. Środek pozostawiamy bez nacięć. W kawałkach łososia nożem nacinamy kieszenie, w które wciskamy kawałki sera mozarella. Filety układamy na środku ciasta, posypujemy je z wierzchu startymi orzechami włoskimi i migdałami (odrobinę orzechów i migdałów zostawiamy do posypania ciasta). Paski ciasta zaplatamy na rybie w formie warkocza.Wierzch ciasta smarujemy jajkiem i posypujemy pozostałymi orzechami i migdałami. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 200 C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz