4 ziemniaki
200 g fasolki szparagowej
1 marchewka
1 ząbek czosnku
1 cebula
8 pomidorków koktajlowych
200 g wędzonego boczku
olej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki i marchewkę gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie al dente (ok. 10 minut). Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Obraną cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek drobno siekamy. Boczek kroimy w cienkie paski i podsmażamy na suchej patelni, zdejmujemy z patelni łyżką cedzakową. Do wytopionego tłuszczu dolewamy odrobinę oleju i smażymy ziemniaki na złoty kolor. Pomidorki kroimy na połówki. Do ziemniaków dodajemy cebulkę, czosnek, marchewkę i fasolkę. Doprawiamy przyprawami. Pomidorki układamy na wierzchu sałaty. Najlepiej smakuje na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz