500g polędwiczki wieprzowej
1 cebula
250 g mrożonych borowików (przed zamrożeniem ugotowanych w osolonej wodzie) lub świeżych
3 łyżki masła
1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
300 ml śmietany 12%
sól, pieprz
majeranek
świeża pokrojona natka pietruszki
Przygotowanie:
W trakcie smażenia polędwicy (jeśli mamy dużą patelnię) można zacząć podsmażać pokrojoną w kostkę cebulę. Jeśli patelnia jest mniejsza, ściągamy mięso i na tym samym tłuszczu smażymy cebulę. Kiedy cebula zaczyna nabierać złotego koloru, na patelnię dodajemy borowiki. Cebulę z grzybami smażymy na mniejszym ogniu ok. 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dolewamy do grzybów wino, mieszamy, dalej dusimy do momentu redukcji płynów.
Kiedy wino odparuje, dolewamy śmietanę, dokładnie mieszamy i przekładamy na patelnię kawałki polędwicy. Całość redukujemy - trzymamy na ogniu do momentu powstania sosu. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz