Składniki:
Składniki na ciasto:
1 szklanka cukru
11/2 szklanki
mąki
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
3 żółtka
6
białek
2
łyżki kakao
truskawki
Składniki na masę:
1 kostka margaryny
½ litra mleka
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 łyżki cukru pudru
3 banany
1 cytryna
1 żółta galaretka
1 czerwona galaretka
Przygotowanie:
Białka
ubić, dodawać cukier kryształ, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Połowę
ciasta wylać na blachę, do drugiej dać 2 łyżki kakao i wylać na białe ciasto.
Na cieście układamy owoce truskawek i pieczemy całość w temp. 180 C do tzw. suchego patyczka (ok. 30-40 minut).
Mleko
zagotować. Następnie dodać do gotującego się mleka wymieszane w małej ilości mleka żółtka, mąki i
cukier puder. Budyń ostudzić. Zimny budyń połączyć z masłem i dodać na koniec tężejącą żółtą
galaretkę rozpuszczoną wcześniej w ½ szklanki wody. Masę wyłożyć na ciasto. Ułożyć na niej
pokrojone w plastry banany skropione wcześniej sokiem z cytryny. Całość zalać galaretką rozpuszczoną wedle przepisu.
wygląda pięknie;fajny oryginalny przepis.ja polecam moje łaciate ciasto z truskawkami i rabarbarem. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/truskawkowo-rabarbarowe-ciasto.html