Fale dunaju truskawkowo-bananowe

Składniki:
Składniki na ciasto:
1 szklanka cukru
11/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
3 żółtka
6 białek
2 łyżki kakao
truskawki 

Składniki na masę:
1 kostka margaryny 
½ litra mleka  
3 żółtka 
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki maki ziemniaczanej  
2 łyżki cukru pudru
3 banany
1 cytryna 
1 żółta galaretka
1 czerwona galaretka

 
Przygotowanie: 
Białka ubić, dodawać cukier kryształ, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Połowę ciasta wylać na blachę, do drugiej dać 2 łyżki kakao i wylać na białe ciasto. Na cieście układamy owoce truskawek i pieczemy całość w temp. 180 C do tzw. suchego patyczka (ok. 30-40 minut). 
Mleko zagotować. Następnie dodać do gotującego się mleka wymieszane w małej ilości mleka żółtka, mąki i cukier puder. Budyń ostudzić. Zimny budyń połączyć z masłem i dodać na koniec tężejącą żółtą galaretkę rozpuszczoną wcześniej w ½ szklanki wody. Masę wyłożyć na ciasto. Ułożyć na niej pokrojone w plastry banany skropione wcześniej sokiem z cytryny. Całość zalać galaretką rozpuszczoną wedle przepisu. 

1 komentarz:

  1. wygląda pięknie;fajny oryginalny przepis.ja polecam moje łaciate ciasto z truskawkami i rabarbarem. pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/truskawkowo-rabarbarowe-ciasto.html

    OdpowiedzUsuń