Składniki na ciasto:
3 jajka
1/2 szklanki cukru kryształ
1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki suchej kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
1/2 kostki masła lub margaryny
2 łyżki cukru pudru
20-30 dag świeżych truskawek (miękkie)
Dodatkowo:
płatki migdałowe do dekoracji oraz świeże owoce truskawek
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku, dalej ubijając robotem. Pod koniec wsypujemy zmieszane wcześniej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i kawę. Całość lekko mieszamy. Gotową masę wylewamy na przygotowaną blaszkę i pieczemy w temp. 180 C ok. 20 minut. Upieczone ciasto zwijamy na ściereczkę na kształt rolady. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy z cukrem na puch. Stopniowo dodajemy owoce truskawek i miksujemy do rozdrobnienia owoców. Gotową masę równomiernie rozsmarowujemy na ciecie i zwijamy je w kształt rolady. Wierzch ciasta pokrywamy odrobiną masy, obsypujemy płatkami migdałowymi i połówkami truskawek. Ciasto przechowujemy w lodówce.
śliczna rolada, świetnie mi wyszła:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, tak zgrabnie zwinięta :)
OdpowiedzUsuń