Zapiekane pulpety

Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
1 jajko
1-2 ząbki czosnku
1 cebula
1 bułka
20-30 dag pieczarek
sól, pieprz
1/2 pęczka koperku
szklanka śmietany 12 %
1/2 szklanki startego żółtego sera
tłuszcz do smażenia
rosół lub wywar z włoszczyzny


Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni. W tym czasie obieramy pieczarki, kroimy je w paski i dodajemy do smażącej się cebuli. Całość razem smażymy, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Kiedy pieczarki ostygną, dodajemy je do mięsa.  
Mięso wyrabiamy z pieczarkami, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, namoczoną w wodzie bułką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy małe podłużne pulpety. Wkładamy je do garnka z wywarem i gotujemy.
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, koperek drobno siekamy. Ser i koperek mieszamy ze śmietaną. Nagrzewamy piekarnik.Ugotowane pulpety przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem śmietanowo-serowym. Całość zapiekamy do uzyskania złotawego koloru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz