Ciasto z truskawkami i masą budyniową

Składniki:
Składniki na ciasto: 
7 jaj
2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru kryształu
7 łyżek oleju
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:
1/2 l mleka 
1 budyń śmietankowy
3-4 łyżki cukru kryształu 
1 kostka masła/margaryny

Warstwa z galaretką:
2 galaretki czerwone
ok. 1/2 kg świeżych truskawek

  

Przygotowanie: 
Całe jajka należy ubić razem z cukrem na sztywno. Następnie do masy trzeba powoli wsypywać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewać olej. Gotowy biszkopt wylać do wyłożonej pergaminem formy lub tortownicy. Piec ok. 45 minut w temp. 160-180C. Upieczone i ostudzone ciasto należy przekroić na pół.

Na mleku (z dodatkiem cukru) ugotować budyń. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimny budyń utrzeć z kostką masła. W razie potrzeby dosłodzić odrobiną cukru pudru.

Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w ćwiartki. Dwie galaretki zalać 3 szklankami wrzącej, przegotowanej wody. Dokładnie wymieszać  i odstawić do stężenia. 

Przełożenie:
1/2 biszkoptu - masa budyniowa (zostawiamy 2-3 łyżki na posmarowanie wierzchu ciasta lub boków) - 1/2 biszkoptu -  cienka  warstwa masy - pokrojone truskawki - galaretka



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz