poniedziałek, 31 lipca 2017

Murzynek z bakaliami

Składniki:
1 kostka margaryny
6 jaj
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru kryształu
3 łyżki kakao
3 łyżki oleju
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku doi pieczenia
1/3 szklanki wody
100 g suszonych moreli
100 g śliwek kalifornijskich
garść rodzynek
 
 Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Wodę, margarynę, cukier, olej i kakao należy podgrzewać na małym ogniu do połączenia wszystkich składników. Do przestudzonej masy dodać żółtka oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników. Białka ubić na sztywno. Delikatnie połączyć je z ciastem. Na koniec wsypać pokrojone bakalie oraz garść rodzynek. Ciasto wylać do długiej, wąskiej formy (keksówka). Piec w temp. 180 C przez ok. 50-55 minut z termoobiegiem. Po upieczeniu ciasto polać polewą lub posypać cukrem pudrem. 

Ciasto świetnie smakuje podawane z sosem malinowym lub truskawkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz