Składniki:
350 g mąki pszennej
1 kostka margaryny
1 jajo
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-5 łyżek kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
jabłka, gruszki, wiśnie, śliwy lub inne owoce
cukier puder - do posypania
Przygotowanie:
Margarynę posiekać nożem z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto. Odłożyć je do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować, a następnie wykrawać krążki. Na środek każdego krążka układać plasterki jabłek lub połówki śliwek. Ciastko złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi, jak na pierogi. Pierożki ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce. Wierzch posmarować białkiem.
Piec w temp. 180 °C przez ok. 20-25 minut.
Piec w temp. 180 °C przez ok. 20-25 minut.
Wygladaja pysznie!
OdpowiedzUsuńI sprawdza się z każdym owocem.
:)
Ale pyszności zjadłam bym
OdpowiedzUsuń