Fiona

Składniki:
Składniki na ciasto:
4 jajka
4 łyżki oleju
1 kopiata szklanka mąki
3/4 szklanki cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową:
1 l soku Kubuś lub Pysio (w mojej wersji smak z maliną) 
3 budynie śmietankowe 

Składniki na masę śmietanową:
500 ml śmietany kremówki 30%
250 g serka mascarpone
2 galaretki czerwone

Dodatkowo:
3 małe paczki delicji 
2 galaretki czerwone

Przygotowanie:
Całe jajka należy ubić z cukrem na sztywno. Następnie do masy dolewać po łyżce oleju oraz wsypywać partiami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość ponownie delikatnie zmiksować n wolnych obrotach. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blaszkę. Piec w temp. 160-180 °C przez ok. 30-40 minut.


3 budynie należy wymieszać w szklance zimnego soku. Resztę soku (0.75 l) zagotować i przygotować budyń. Do czasu, aż zacznie gęstnieć intensywnie mieszać. Gorący budyń wyłożyć na biszkopt. Ciasto odstawić w zimne miejsce. Kiedy będzie chłodne, na zimnym budyniu ułożyć warstwę delicji (czekoladą do góry).

Dwie galaretki rozpuścić w 1 szklance przegotowanej wody. Odstawić do przestygnięcia, ale nie do stężenia. Zimną śmietanę ubić na wysokich obrotach na sztywno. Do ubitej masy dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać cienkim strumieniem schłodzoną galaretkę i całość ponownie wymieszać. Masą przykryć warstwę z delicjami. Wierzch wyrównać i odstawić do lodówki.

Dwie pozostałe galaretki rozpuścić wedle przepisu i odstawić do czasu, aż przestygną. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Ciasto przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz