Składniki na galuszkę:
400 g mąki pszennej
200 ml letniej wody
2 jajka
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
kurkuma lub curry - do smaku
Składniki na sos grzybowy:
1 duża cebula
ok. 50 dag świeżych grzybów
3/4 szklanki mleka
2-3 łyżki masła
ząbek czosnku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać z olejem, po czym dokładnie wymieszać z mąką, przyprawami oraz wodą. Ciasto powinno być luźne, ale nie za bardzo. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Kiedy woda będzie się gotować, ciasto należy przetrzeć przez grube sito lub tarkę z dużymi oczkami i wrzucać je do wrzątku. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, wyciągnąć je łyżką cedzakową na talerz.
Obraną cebulę należy pokroić w piórka i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w plastry grzyby i smażyć około pół godziny na małym ogniu. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Grzyby podlać mlekiem i dusić całość do zredukowania płynu. Właściwie przyrządzony sos powinien zgęstnieć.
Galuszkę podawać razem z sosem. Wierzch można posypać posiekaną natką pietruszki.
Obraną cebulę należy pokroić w piórka i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w plastry grzyby i smażyć około pół godziny na małym ogniu. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Grzyby podlać mlekiem i dusić całość do zredukowania płynu. Właściwie przyrządzony sos powinien zgęstnieć.
Galuszkę podawać razem z sosem. Wierzch można posypać posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz