Składniki:
Składniki na biszkopt:
7 jaj
1 kopiata szklanka mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę truskawkową:
1 galaretka truskawkowa
1/2 l świeżych lub mrożonych truskawek
Składniki na masę wiśniową:
1 galaretka wiśniowa
1 szklanka wydrążonych świeżych lub mrożonych wiśni
Składniki na masę śmietanową:
700 ml śmietany kremówki 30%
500 g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 C przez ok. 30-40 minut. Ostudzony biszkopt przekroić na 3 części.
Truskawki przełożyć do rondelka i podgrzewać. Kilka minut zagotować, po czym zdjąć z ognia, wsypać suchą galaretkę truskawkową i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
Podobnie należy zagotować wiśnie, jednak tych nie blendować. Do zagotowanych wsypać suchą galaretkę wiśniową i odstawić w chłodne miejsce.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody (kilka łyżek). Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na małych obrotach. Do ubitej dodawać łyżkami serek mascarpone. Do masy dodać cukier puder, wlać cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę i całość delikatnie zamieszać. Masę podzielić na trzy części. Do jednej dodać tężejącą masę wiśniową, do drugiej - truskawkową, po czym delikatnie wymieszać.
Przełożenie tortu:
biszkopt - masa wiśniowa - 1/2 masy śmietanowej - biszkopt - masa truskawkowa - 1/2 masy śmietanowej - biszkopt
Truskawki przełożyć do rondelka i podgrzewać. Kilka minut zagotować, po czym zdjąć z ognia, wsypać suchą galaretkę truskawkową i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
Podobnie należy zagotować wiśnie, jednak tych nie blendować. Do zagotowanych wsypać suchą galaretkę wiśniową i odstawić w chłodne miejsce.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody (kilka łyżek). Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na małych obrotach. Do ubitej dodawać łyżkami serek mascarpone. Do masy dodać cukier puder, wlać cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę i całość delikatnie zamieszać. Masę podzielić na trzy części. Do jednej dodać tężejącą masę wiśniową, do drugiej - truskawkową, po czym delikatnie wymieszać.
Przełożenie tortu:
biszkopt - masa wiśniowa - 1/2 masy śmietanowej - biszkopt - masa truskawkowa - 1/2 masy śmietanowej - biszkopt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz