Ciasto czekoladowe z wkładką serowo-orzechową

Składniki:
Składniki na biszkopt czekoladowy:
6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżeczki kakao






Składniki na wkładkę serową:
8 jaj
75 dag zmielonego białego sera
1/2 kostki masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń śmietankowy 
kilka kropel aromatu cytrynowego 

Składniki na orzechowe kulki:
20 dag zmielonych orzechów włoskich
4-5 łyżek kwaśnej śmietany
2-3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Składniki na masę:
1 kostka masła 
1 budyń śmietankowy
1/2 l mleka
2-3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2-3 łyżki cukru pudru
2 łyżki spirytusu (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić na sztywno, dodać cukier oraz żółtka. Pod koniec wsypać mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie zamieszać. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem formę do pieczenia. Piec ok. 30 minut z termoobiegiem w temp. 160-180C. Po upieczeniu oraz wystudzeniu biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części. 

Wszystkie składniki na masę orzechową należy razem wymieszać. 

Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Masło należy utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać żółtka, ser, budyń, proszek do pieczenia oraz aromat. Ubite białka delikatnie połączyć z masą serową. Na blaszkę wylać połowę masy serowej. Na wierzch nałożyć łyżeczką uformowane kuleczki orzechowe. Całość przykryć resztą masy serowej. Wkładkę piec przez ok. 40-50 minut w temp. ok. 180-200 C. 

Na mleku ugotować budyń, po czym odstawić go do przestygnięcia.  Kawę zalewamy kilkoma łyżeczkami przegotowanej wody. Kostkę masła należy utrzeć z budyniem, orzechami i kawą rozpuszczalną.  W trakcie ucierania  masę trzeba dosłodzić. Na sam koniec wlać spirytus. 

Przełożenie: 
1/2 biszkoptu - 1/2 masy - wkładka serowo-orzechowa - 1/2 masy - 1/2 biszkoptu - polewa



   

2 komentarze: