1 duża cebula
1/2 kg grzybów leśnych
4 małe bagietki
2-3 łyżki masła do smażenia
15-20 dag sera żółtego lub mozzarella
masło/margaryna do posmarowania
sól, pieprz
Przygotowanie:
Obraną cebulę podsmażyć na maśle. Następnie dodać obrane, umyte i pokrojone w plasterki grzyby leśne. Całość smażyć około 20-30 min. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Bagietki przekroić wzdłuż na dwie części. Każdą z nich posmarować cienką warstwą margaryny. Na każdą z bagietek nałożyć farsz grzybowy, który na koniec obficie posypać startym żółtym serem. Tak przygotowane zapiekanki ułożyć na blasze, po czym zapiekać przez ok. 5-8 minut w temp. 200 C (do rozpuszczenia się sera).
Gotowe zapiekanki można podawać z ulubionymi dodatkami (ogórek świeży, kiszony, pomidor, kukurydza, szczypiorek, itp.) oraz ketchupem lub sosami.
To mi zrobiłaś smak na taką zapiekankę. Chyba dodam kilka ulubionych składników i pomysł na obiad gotowy.
OdpowiedzUsuń