Składniki na ciasto:
7 jaj
2 szklanki mąk i pszennej
1,5 szklanki cukru kryształu
7 łyżek oleju
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
1/2 l śmietany 30%
250 g serka mascarpone
2-3 płaskie łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
2 ciemne galaretki (u mnie porzeczkowe)
50 dag borówek amerykańskich
30 dag truskawek
Przygotowanie:
Całe
jajka należy ubić razem z cukrem na sztywno. Następnie do masy powoli wsypywać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewać
olej. Gotowy biszkopt wylać do wyłożonej pergaminem formy lub
tortownicy. Piec ok. 45 minut w temp. 160-180C. Upieczone i ostudzone ciasto należy przekroić na trzy równe części.
Galaretkę rozpuścić w trzech szklankach wody. Odstawić do stężenia. Owoce umyć. Truskawki można pokroić na połówki.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera, dodać cukier puder oraz serek mascarpone. Cienkim strumieniem wlać płynną żelatynę.
Przełożenie:
ciasto - masa - warstwa truskawek - cienka warstwa galaretki - ciasto - masa - borówki - ciasto - masa - warstwa borówek - galaretka
Galaretkę rozpuścić w trzech szklankach wody. Odstawić do stężenia. Owoce umyć. Truskawki można pokroić na połówki.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera, dodać cukier puder oraz serek mascarpone. Cienkim strumieniem wlać płynną żelatynę.
Przełożenie:
ciasto - masa - warstwa truskawek - cienka warstwa galaretki - ciasto - masa - borówki - ciasto - masa - warstwa borówek - galaretka
Iwonko poczęstuje się tym kawałkiem bo tak pysznie wygląda http://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuń