Składniki:
(forma 21 x 32 cm)
4 jajka
1,5 szklanki cukru kryształu
3-4 krople ekstraktu waniliowego
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szczypta soli
1,5 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 szklanki marchwi startej na tarce o małych oczkach
1/2 szklanki rodzynek
2 garście posiekanych orzechów włoskich
(forma 21 x 32 cm)
4 jajka
1,5 szklanki cukru kryształu
3-4 krople ekstraktu waniliowego
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szczypta soli
1,5 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 szklanki marchwi startej na tarce o małych oczkach
1/2 szklanki rodzynek
2 garście posiekanych orzechów włoskich
Jaja ubić z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą, białą masę. Następnie, nie przerywając mieszania, wlać cienkim strumieniem olej i całość dokładnie wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Do miski z masą jajeczną przesypać suche składniki, dodać startą marchewkę, rodzynki i orzechy. Całość dokładnie zamieszać łyżką. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem formy. Piec około 40-45 min w temp. 180 °C.






Brak komentarzy:
Prześlij komentarz